TEKNOFEST gençleri geleceğin su altı araçları için çalışıyor!
ASELSAN’ın TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlediği İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışı, gençlerin tasarladığı, uzaktan kumandalı veya otonom görev yapabilen su altı araçlarının üretilip geliştirilmesini amaçlıyor.
Ortaöğretim (Ortaokul, Lise), Üniversite (Önlisans ve Lisans) ve Lisansüstü öğrencilerinin katılabileceği yarışmaya başvurular 20 Şubat 2024 tarihinde sona erecek.
SUALTI DÜNYASININ GELECEĞİ TEKNOFEST 2024’TE BELİRLENİYOR…
Günümüzde sualtı araştırmaları, özellikle doğal kaynakların korunması, incelenmesi ve ulusal güvenliğin sağlanması amacıyla sivil ve askeri uygulamalarda önem kazanmaktadır.
Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak düzenlenen İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışı, ülkemizde otonom su altı araçlarının üretimi için özgün araçların geliştirilmesine öncülük ediyor.
Deniz altında görev yaparken basınç, görüş alanı ve iletişim gibi noktaların daha uygun şartlarda yürütülmesini sağlayan su altı robotları; Denizlerimizin dibinin kontrol edilebilir bir yer haline gelmesinde büyük rol oynuyor. Arama kurtarma, deniz temizleme, deniz tabanı test ve analiz gibi pek çok deniz altı faaliyetinde kullanılan su altı araçları, geleceğin robot teknolojilerinde şimdiden kendilerine önemli bir yer ayırdıklarını gösteriyor.
TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlenen yarış, Temel Kategori ve İleri Kategori olmak üzere iki kategoriden oluşuyor. Yarışmacılar için belirlenen görevler; Torpido Fırlatma, Sualtı kablo takibi ve anormallik tespiti ve Renk tespiti ve kapı geçişi.
Puanlama ve değerlendirmenin her kategoride farklı şekilde yapıldığı yarışmada Temel Kategoride dereceye giren takımlara birincilik ödülü 150 bin TL, ikincilik ödülü 120 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL olacak. TL. İleri Kategoride birincilik ödülü 200 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL, üçüncülük ödülü ise 120 bin TL olacak.
TEKNOFEST’TEN BAŞARI HİKAYELERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR…
TEKNOFEST ile keyifli bir başarı öyküsüne imza atan Anadolu Robotics, 2019 yılında TEKNOFEST kapsamında İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışı’na katıldı. Geliştirdikleri insansız su altı araçları Argon ile arama, arama, arama gibi çeşitli dallarda otonom veya manuel operasyonlar gerçekleştiriyorlar. kurtarma, balık çiftliği temizliği ve denetimleri, su altı boru ve kablo döşeme ve denetimleri, su altı inşaatı ve bakım/onarımdır. Aynı zamanda TEKNOFEST İşletme Programı mezunları arasında yer alan Anadolu Robotik, geliştirdiği araçlarla bu segmentlerde kiralama yaparak gelir elde ediyor.
DEGZ, TEKNOFEST 2018, 2019 ve 2020 İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışmasına katılarak çeşitli dereceler elde etti.
Aynı zamanda TEKNOFEST İşletme Programı mezunu olan DEGZ, Deringezen X ve Pro ürünleriyle kişiselleştirilebilir, endüstriyel insansız su altı araçları geliştiriyor. Geliştirdikleri araçları, mekanik ve elektronik aksamları satarak gelir elde ediyorlar. DEGZ ayrıca T3 Vakfı’nın desteğiyle DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nde su altı aracı geliştirme eğitimleri de veriyor.
Lenta Marine, TEKNOFEST 2019 İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışı’na katıldı. Sualtı ve denizcilik sektöründe ekipman bilimi, mekanik tasarım ve elektronik sistem tasarımı alanlarında mühendislik çözümleri geliştirdiler. Geliştirdikleri PYROT insansız su altı aracıyla denizcilik sektörüne kaliteli ve verimli ürünler sunuyorlar. TEKNOFEST İşletme Programı Mezunlarından Lenta Marine birçok operasyonel süreçte görev aldı. Su altı kesimini kiralayıp satıyorlar. Aynı zamanda su altı spor alanları için de su altı araçları geliştiriyorlar.
Remora, TEKNOFEST 2019 İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışmasına katıldı. Geliştirdikleri su altı aracı Neta ile tekne altı temizliğinde faaliyet gösteriyorlar. TEKNOFEST İşletme Programı mezunu Remora, teknelerin diplerindeki katları temizleyip kiralayarak gelir elde ediyor.