Haber

MASAK’tan 49 sayfalık Dilan Polat raporu

Haklarında kara para aklama, vergi kaçakçılığı gibi birçok iddianın yöneltildiği Dilan Polat ve eşi hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı raporun detayları ortaya çıktı.

49 sayfalık raporda, Polatların akrabalarına çeşitli şirketler kurdurduğu, Engin Polat’ın babası, erkek kardeşi, büyükannesi, amcasının eşi ve Dilan Polat’ın iki kardeşinin de bu şirketlerde yönetici olarak yer aldığı belirtildi.

YAKINLARI PARALARI NAKİT ÇEKİP POLAT ÇİFTİNE VERDİ

Sözcü’den İpek Özbey, “Bu firmaların birçok ilde şubeleri var… Kendi sitelerinde ve tanınmış elektronik ticaret sitelerinde kozmetik ürünleri satıyorlar. Firmaların hesaplarına gelen para – 500 milyon TL’nin üzerinde – Ödemelerin bankaların ve İYZICO adlı ödeme kuruluşunun POS’ları üzerinden yapıldığını belirten Trendyol, “Satışlardan kaynaklanıyor” dedi ve ekledi:

“Bu büyük paralar söz konusu şirketlerde toplanıyor. Daha sonra paranın büyük bir kısmı Polat ailesiyle akraba olan ve Polat ailesiyle akraba olan kişiler tarafından çekiliyor. Ancak nakit olarak çekilen fiyatların neredeyse tamamının bazı nedenlerden dolayı Dilan ve Engin Polat’ın şahsi banka hesabına aynı gün aynı kişiler tarafından veya Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı şirkete aktarıldığı, Bu soruşturmada en çok adı geçen ve tek ortağı/yöneticisi Engin Polat’tır. Nakit banka hesabına yatırılır.

Öte yandan elektronik ticaret yoluyla satış yapan ve gelir elde eden bu firmaların mal alımları incelenmektedir. Çoğu, aynı kişilerle bir şekilde akraba olan tedarikçilerden geliyor. Ancak bu tedarikçiler aslında mal satın almıyorlar. Üstelik beyanname de vermiyorlar… Çalışanları yok. Herhangi bir bankacılık işlemi de bulunmamaktadır. Geçersiz bir belge düzenleme kaydına sahipler. Burada ortaya çıkan şüphe, Dilan POLAT ve bağlantılı olduğu kişi ve kurumların, özellikle internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen kurum kazançlarının vergi matrahını düşürmek amacıyla sahte belge kullanıyor olabileceği yönünde.

‘LÜKS ARAÇ VE GAYRİMENKUL ALIMI KARA PARA AKLAMANIN BELİRTİSİDİR’

Ayrıca gelirler nakit olarak çekilip kurumsal hesaplardan çıkarıldıktan sonra Milda Gayrimenkul’e bağlı kurumsal hesaplar başta olmak üzere kendi kişisel hesaplarına nakit olarak yatırılarak lüks araç ve gayrimenkul satın alınmaktadır. Bu durum tam olarak suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması suçuna işaret etmektedir.

MASAK’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise önemli. İnternet kanallarından satış gerçeği, bağlı kuruluşlar adına satın alınan POS cihazları aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılığı, yasa dışı bahis vb. birçok riskin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Şüpheler mevcut olduğundan ilgili banka ve ödeme kuruluşlarından alınan verilerin incelenmesiyle söz konusu şüphelerin giderilmesi mümkün olup; “İleri inceleme sonuçlarının ayrıca değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.”

KAYNAK

haber-akyaka.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu