Ekonomi

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması! 150 milyar metreküpe çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Orta Vadeli Program (OVP) tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bayraktar, OVP kapsamında enerjiyle ilgili üç ana hedefi ele almaya çalıştıklarını belirterek, “Enerjide sürdürülebilir arz güvenliğinin sağlanmasını elbette istiyoruz. Aslında milli enerji planlamamızda uzun vadeli, 30 yıllık enerji planlamamızın en temel noktalarından biri de budur. OVP’deki en değerli konulardan biridir. Bu arz güvenliğinin sürdürülebilir bir şekilde sağlanması için elbette dışa bağımlılığın azaltılmasına ihtiyaç var. Dün de gündemimizde olan bu konuda, değerli yapısal noktalardan biri olarak yeşil dönüşümden bahsedilmişti. Yani Cumhurbaşkanımızın konuşmasında sıklıkla vurguladığı 2053 karbon nötr ekonomi hedefi doğrultusunda yeşil bir dönüşümden, bir güç dönüşümünden bahsediyoruz.

“EN ÖNEMLİ UNSURLARDAN BİRİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMIDIR”

Bayraktar, enerji dönüşümünün en değerli unsurlarından birinin yenilenebilir enerji kullanımı olduğunu belirtti. Biz biraz daha agresif hedeflerle bu yolda yürüyoruz. Biz aslında rüzgar ve güneş başta olmak üzere her yıl 5 bin megavatlık bir güçle önümüzdeki 12 yılı planladık ama bu Orta Vadeli Programda bu yatırımları ilgili yıllarda yapmak istiyoruz. Elbette burada yerli ve yabancı yatırımcılar da olacak. Körfez ziyaretimizin en değerli yönlerinden biri de bu oldu. Bunun dışında dışa bağımlılığın azaltılması anlamında petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin hızlanması söz konusudur. İşte Sakarya gazı, Gabar petrolü ama tüm bunlara ek olarak milli petrol ve gaz şirketlerimizin yurt dışındaki faaliyetleri ve katılımları da var. Yani özellikle Irak doğal gazının, Irak petrolünün Türkiye’ye gelmesi ve orada daha aktif rol almamız söz konusu olabilir.”değerlendirmesini yaptı.

“TÜRKİYE ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE NET NET İHRACATÇI OLMAK İSTİYOR”

Programda nükleer enerjinin de yer aldığını belirten Bayraktar, “Zaten milli enerji programımızda vardı, madencilik de var. Aslında Türkiye madenlerde ve yer altı kaynaklarında çok hızlı bir şekilde net ihracatçı olmak istiyor. Kendimize böyle bir hedef belirledik. Ve tüm bu maden kaynaklarını uluslararası standartlarda arayıp ekonomiye kazandırmak gibi bir amacı ve programı var. Elbette bunu sorumlu madencilik ilkeleri çerçevesinde ve çevreye uyumlu bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Bütün bunları tekrar bu politika başlığı altında değerlendirmek gerekirse, tedbirler, stratejik ekonomik ve ticari bağlantıların geliştirilmesi, enerji ve gıda arz güvenliğinin sağlanması, bölgesel bağlantıların artırılması, uzak kıtalarla bağların güçlendirilmesine yönelik politikalar aktif bir şekilde izlenecektir. ve ulusal öncelikler doğrultusunda bütünsel bir yaklaşımla . Ardından Türkiye’nin enerji ve lojistik merkezi olması hedefi kapsamında öncelikli birimlerle ticari ve ekonomik bağlar derinleştirilecek ve çeşitlendirilecek. “Bu, programın en önemli unsurlarından biri” dedi.

“TÜRKİYE, 2028 YILINA KADAR DOĞAL GAZDA YILLIK 150 MİLYAR METREKÜP GİRİŞ KAPASİTESİNE SAHİP OLACAK”

İstanbul Finans Merkezi’nde elektrik ve madencilikle ilgili şirketlerin de yer alacağına değinen Bayraktar, “Özellikle Trakya Doğal Gaz Merkezi çok konuşuldu. Türkiye, geçtiğimiz yıllarda özellikle doğalgaz altyapısına yaptığı yatırımlar ve Karadeniz doğalgazının tam üretime geçmesiyle birlikte 2028 yılına kadar yıllık 150 milyar metreküp doğalgaz girdi kapasitesine sahip olacak. Tahminlerimize göre 2023 yılı 51 milyar metreküple bitecek. Yani önümüzdeki dönemde bunlara farklı ülkelerden yaklaşık 7-8 farklı boru sınırıyla tüketilenin çok ötesinde birçok farklı kaynaktan gelen gaz kaynakları da eklenebilir. “Şu anda LNG ve sıvılaştırılmış doğalgazla çeşitlenmiş, artabilecek bir altyapımız var, dolayısıyla onlarca farklı ülkeden kaynak ülkemize geliyor” dedi.

“DOĞAL GAZ DEPOLAMA KAPASİTESİNİ DE ARTIRMA HEDEFLERİMİZ VAR”

Doğal gaz depolama kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Bayraktar, şöyle konuştu: Önümüzdeki dönemde tüm bunları bir araya getirdiğinizde Türkiye doğalgaz açısından doğal olarak hem fiziki olarak bir ticaret merkezi haline gelecektir. Dolayısıyla Trakya’da daha fiziki bir doğalgaz merkezinden bahsediyoruz. Yani depolarının ve boru hatlarının birbirine bağlı olduğu ancak işlem gördüğü Ataşehir’deki finans merkezinde, İstanbul gaz endeksi diyebileceğimiz doğalgaz referans fiyatının da belirlendiği bir merkezden bahsediyoruz. Türkiye kuruldu. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu şu; Bunu biraz daha ileri götürüp mineraller için şunu söyleyebiliriz: Metalik mineraller önümüzdeki dönemde çok daha yoğun konuşulacak, şu anda da konuşulacak kritik minerallerdir. “Önümüzde, özellikle depolama teknolojileri alanında, yeni teknolojilerdeki kritik madenlerin ve stratejik madenlerin dahil edilebileceği, Türkiye’nin daha güçlü olduğu madenlerin işlem göreceği ve referans olacağı daha kapsamlı bir borsa şeklinde bir hedefimiz var.” İlk etapta fiyatlandırma.”söz konusu.

habercesme.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu