Sağlık

Araştırma: 2050 yılına kadar 1,3 milyar insan diyabet hastası olacak

Yeni bir çalışma, önümüzdeki 30 yıl içinde dünya çapında diyabet vakalarının artacağını ve diyabetle yaşayan insan sayısını ikiye katlayarak 1,3 milyara ulaşacağını gösteriyor.

The Guardian’ın haberine göre araştırma, 2021 yılında dünya çapında 529 milyon kişiyi etkileyen diyabetin küresel ölçekte artacağını ve 2050 yılında 1,3 milyara ulaşacağını öngörüyor.

Önümüzdeki 30 yılda hiçbir ülkede diyabet vakalarının azalmayacağının tahmin edildiği çalışmada, artan obezite ve sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlik nedeniyle vakaların ikiye katlanması bekleniyor.

ERKEN TEŞHİS İLE ÖNLENEBİLİR VE GERİ DÖNDÜRÜLEBİLİR

‘The Lancet’ dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, olayların büyük bir bölümünü oluşturan Tip 2 diyabetin erken teşhis ile önlenebileceğine ve geri döndürülebileceğine dikkat çekti.

Araştırmacılar düşük gelirli ya da ırkçı kümelerin insülin ilaçlarına erişimi zor bulduğunu ve yaşam kalitesinin düşük olduğu kan şekerini kontrol ederek yaşam süresinin kısaldığını vurguladı.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Alisha Wade, “Diyabet krizini önlemek için sosyo-ekonomik faktörleri anlamak, tanımak ve çözmek şarttır” ifadesini kullandı.

YEDİ KİŞİDEN BİRİ ŞEKER HASTASI OLACAK

Veriler, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2050 yılında dünya nüfusunun 9,8 milyara ulaşacağı iddiası ile birlikte dikkate alındığında her 7 kişiden 1’inin diyabet hastası olacağına işaret ediyor.

Sağlık Bakanlığı, Tip 2 diyabeti, insülin yetersizliği ve etkisizliği nedeniyle gelişen en yaygın diyabet türü olarak tanımlamaktadır.

haberkayapinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu