Haber

Akbelen için direnen İkizköylüler Ankara’da: Doğaya zarar veren tüm projeleri iptal edin

Limak ve IC İçtaş’ın iştiraki YK Enerji’nin kömür madeni sahasını genişletmek için çevre tahribatına karşı 16 gündür Akbelen Ormanı’ndaki ağaçlarını korumaya çalışan İkizköylüler, Büyük Millet Meclisi’ndeki görkemli oturum öncesi Ankara’ya geldi. Türkiye Meclisi.

Ankara’da emek örgütleri ve siyasetçiler cankurtaranları ve köylüleri kucakladı. DİSK İç Anadolu bölge temsilcisi, KESK Ankara şubeler platformu, TMMOB il uyum kurulu, Ankara Tabip Odası, Ankara Diş Hekimliği Odası açıklama yaptı.

TMMOB il uyum meclisi sekreteri Seyit Ali Korkmaz ortak açıklama yaparak, yaşam alanlarının hukuksuzca tahrip edilmesine ve devam eden kira katliamlarına dikkat çekti. Akbelen’deki doğa katliamının telafisi mümkün olmayan tahribata yol açacağını vurgulayan Korkmaz, “Akbelen’e dokunmayın! İnsana ve doğaya zarar veren tüm projeleri iptal edin” dedi.

ÇEVRE YATIRIMLARI GÜNDEMDE

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Akbelen’de geleceğimize ve ormanlarımıza sahip çıkan herkese selam olsun.

Ülkemizde doğal ve kültürel varlıkları sermaye birikimi aracı olarak gören ve rant haline getirmeyi amaçlayan ekonomi politikaları acımasızca ve asi bir şekilde uygulanmakta, yaşam alanları tahrip edilmektedir.

Kaz Dağları ve Cerattepe’de madencilik faaliyetlerinin neden olduğu çevre tahribatından, hidroelektrik santral (HES) projeleriyle kurutulan derelere; Yapılaşmaya açılarak betonlaştırılan yaylalardan ormanlık alanlardaki ağaçlandırmalara kadar birçok zıt yatırım gündemde.

AKBELEN’de kestiler, CUDİ’de yaktılar

Günlerce Akbelen’de ağaçları kesip Cudi’de yaktılar. Tüm tepkilere rağmen yangına müdahale etmekte sakınca gördüler. Yangınlar nedeniyle ormanlık alanlar yok olurken, vurgunculuk adına katliamlar sürüyor.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarının maden sahası ilan edilerek; Doğanın, ormanların ve vahşi yaşamın katledilmesi çevrenin ve insanlığın suçudur.

Akbelen’de planlanan maden işletme ve faaliyetleri sonucunda coğrafya değişecek, biyolojik çeşitlilik ve ormanlık alanlar yok olacak, su kaynakları tükenecek ve telafisi mümkün olmayan kayıplar meydana gelecektir.

KATLİAM DEVLET DÜŞÜNCESİNDE GERÇEKLEŞİYOR

Limak Holding ve IC Holding tarafından Akbelen’de günlerce süren orman katliamı, devletin kolluk kuvvetlerinin himayesinde gerçekleştirilmiş ve tüm ağaçlar kesilmiştir. Bu hukuksuzluk devam ederken devlet kurumları, ilgili bakanlıklar ve idareler bu duruma sessiz kalarak ormanını, toprağını, hayatını savunan tek bir ağacı katlettiler. Kestirmeden gitmemek için direnen halka baskı, gözaltı ve şiddetli baskınlar yapıldı.

Akbelen Ormanları’na ve çevresel değerlere sahip çıkan bölge halkına ve hassas kesimlere uygulanan şiddet ve hukuksuz müdahaleler kabul edilemez. Mayınların, açgözlü şirketlerin ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi, insanlarımızı kemirdiği bir ülke istemiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde hakim olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap olması, geride tamamen verimsiz ve kirli bir arazi bırakılması anlayışıyla sürdürülmektedir.

DOĞAYA ZARAR VEREN TÜM PROJELERİ İPTAL ET

Bu anlayış yüzünden Cerrattepe’den Fatsa’ya, Kaz Dağları’ndan Akbelen’e kadar her yerde verimli orman alanlarımız ve doğal zenginliklerimiz yok ediliyor. Bu anlayış sadece madenciliği değil yaşamı da sürdürülemez hale getiriyor. Bu madencilik anlayışı bir üretim faaliyeti değil, bir işletme faaliyetidir. Madenlerin yanı sıra doğayı ve insanları da sömürüyor.

Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Elinizi Akbelen’den çekin, Akbelen’e dokunmayın! İnsanlığa ve doğaya zarar veren tüm projeleri iptal edin!”

BUGÜN MÜKEMMEL TOPLANTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyeti bugün saat 15.00’te CHP’nin çağrısıyla Muğla Akbelen katliamını görüşmek üzere olağanüstü toplanacak. Genel Kurul’da muhalefet tarafından toplantı için yeterli olan 200 milletvekilinin bulunması halinde gündem görüşülecek ve Akbelen olaylarına ilişkin CHP’nin önerileri görüşülecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Akbelen gündemiyle yapılacak olağanüstü toplantıya İkizköy halkı ve çevreciler de seyirci olarak katılacak. (HABER MERKEZİ)

haber-termal.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu